Българските земи от древността до наши дни в атласи, карти, гравюри и книги от колекцията на Симеон Симов

Вход с Google или Facebook

  • Google

Българските земи от древността до наши дни в атласи, карти, гравюри и книги от колекцията на Симеон Симов

Автор: колектив
Корици: твърди, голям формат
Състояние: добро
Страници: 272
Година: 2006

Количество
Книгата е изчерпана

  Плащане

(С карта или в брой при получаване на книгите)

  Доставка на книгите с Еконт

С преглед преди плащане, до офис или адрес)

  Цена и време

(До офис Еконт или до адрес 5 лв. Обработка 2-3 работни дни)

Съставители:
Лиляна Ванова, Димитър Стоименов, Галилей Ламбев, Мариана Ленева, Людмила Маринкева, Сашка Жечева, Светла Левакова, Савина Бончева, Наташа Михайлова, Наталия Живкова
Отговорен редактор Галина Пиндикова

Към колекцията има и значително количество научна и справочна литература, събирана с години от д-р Симов. Тя не фигурира в детайлния опис, но в бъдеще ще е достъпна, заедно с целия масив от материали за проучване от изследователите.
Колекцията е разделена на четири части, означени с римски цифри. Част I е посветена на атласите, част II - на картите, част III - на гравюрите и част IV - на книгите.
Картите и атласите са подредени по хронологически принцип, според датата на издаването им.
Гравюрите и рисунките са подредени тематично, като, от една страна, е спазен географският принцип, съответстващ на разположението на местностите и градовете върху българските земи, от друга страна, са отделени битови сцени, носии, занаяти, портрети на българи и българки от различни епохи и пр.
Книгите са подредени според азбучния ред на имената на техните автори. Заглавията са дадени в оригинал с малки изключения, когато това не беше възможно. Оригиналните заглавия не са в пълния си вид, поради обема. Често едно заглавие на карта или книга е цяла страница. Нашият стремеж да не се нарушава съдържанието на огромните по обем заглавия наложи необходимостта от съкращаването им и отбелязването на пропуснатите пасажи с многоточие.
На български език са дадени анотации за съдържанието на всеки обект. Материалите и от четирите части често отразяват събития, станали в различни епохи от времето на създаването и отпечатването им, което се отразява в представите и познанията на авторите им за миналото на българските земи през вековете.
Съставителите направиха всичко възможно за този кратък период да издирят най-необходимите биографични данни за авторите на книгите, картите, атласите, гравюрите и рисунките, с надеждата, че тази информация ще бъде полезна за бъдещите читатели.
Не винаги беше възможно локализирането на всички данни за авторите и мястото на отпечатването на гравюрите. Разбира се, биографичните данни не могат да претендират за изчерпателност или всеобхватност, но те ще бъдат допълнени и разширени, когато работата по колекцията ще продължи.

Още по темата ( 16 други продукти в същата категория )
  • Регистрация

Регистрирайте профил

Вече имате акаунт?
Влезте вместо това Или Забравена парола