Съдбата на циганите в Европа

Вход с Google или Facebook

  • Google

Съдбата на циганите в Европа

Автор: Доналд Кенрик
Корици: твърди
Състояние: добро
Страници: 323
Година: 2005

053

Количество
Последна наличност

  Плащане

(С карта или в брой при получаване на книгите)

  Доставка на книгите с Еконт

С преглед преди плащане, до офис или адрес)

  Цена и време

(До офис Еконт или до адрес 5 лв. Обработка 2-3 работни дни)

"Съдбата на циганите в Европа" на лингвиста и изследователя на ромската общност Доналд Кенрик и журналиста Грейтън Пъксън е първото по рода си академично проучване на историята на циганските групи от тяхната поява в Европа през Средновековието до наши дни. Основополагащо за развитието на ромските изследвания, то отделя специално внимание на периода на нацизма (1933-1945 г.), като проследява корените на антициганските предразсъдъци, властвали векове наред изтреблението на стотици хиляди в лагерите на смъртта.

"Отначало замисълът за тази книга бе тя да разкаже единствено историята на преследването на циганитеот страна на нацистите - история, която още не е била разказвана. Скоро стана очевидно, че тази глава от историята на циганите не може да бъде разглеждана изолирано. Тя е част от поредицата преследвания и издевателства, основани на дълбоко вкоренени в европейските общества предразсъдъци. Ние също така се опитахме да покажем, че циганският народ в момента е изправен пред по-рафиниран натиск за насилствена асимилация и пренебрежение, които също го заплашват с унищожение като отделен етнос. Реакция на това е появата на национално съзнание, проявено в световното ромско движение."
Доналд Кенрик, Грейтън Пъксън

"Периодите на насилие и пренебрежение превръщат ромите - някогашните деца на Индия - в цигани, народ фантом, измислен от гаджо... 
"Когато циганите получат възможност да си сътрудничат със заобикалящото ги общество за разрешаването на проблемите на неинтегрираността, те ще поемат част от отговорността за определянето на това по какъв начин и за колко време може да бъде постигнат напредък. Щом този процес започне, ние ще можем най-сетне да обявим: "Циганите вече не съществуват, на историческата сцена излизат ромите".
Доналд Кенрик, Грейтън Пъксън

1 книга
Още по темата ( 16 други продукти в същата категория )
  • Регистрация

Регистрирайте профил

Вече имате акаунт?
Влезте вместо това Или Забравена парола