Загадката на Олмеките

Вход с Google или Facebook

  • Google

Загадката на Олмеките

Автор: Дейвид Чайлдрес
Корици: меки
Състояние: добро
Страници: 269
Година: 2010

9383

Количество
Последна наличност

  Плащане

(С карта или в брой при получаване на книгите)

  Доставка на книгите с Еконт

С преглед преди плащане, до офис или адрес)

  Цена и време

(До офис Еконт или до адрес 5 лв. Обработка 2-3 работни дни)

Странният свят на олмеките

Най-старата и може би най-голяма загадка на ранно Мексико и Северна Америка като цяло е тази на олмеките. Днес академичните археолози често ги наричат протомаи или олмани, под което се разбира жители на Олман, Земята на олмеките, както се нарича сега. Когато погледне загадъчните пещерни рисунки, гигантските, идеално изваяни глави, характерната намръщена физиономия и свирепия, войнствен вид на олмеките, човек неизбежно започва да се чуди и пита: - "Кои са били тези чудаци?".

Едва сега започваме да получаваме една по-пълна картина на странния свят на олмеките. В техните произведения на изкуството често ги виждаме с кожени шлемове на главите, широки лица и пълни устни (наред с широките носове), гледат зло и лесно могат да се оприличат на ядосана тайфа африкански ръгбисти някъде от Нигерия или Танзания. И докато ортодоксалните археолози ни уверяват, че африканците никога не са колонизирали Мексико или Централна Америка, обикновеният човек поглежда тези статуи и глави и се чуди как академиците могат да твърдят такива очевадно погрешни неща, в същината на които - ясно е - няма абсолютно нищо научно. И макар академичната наука да постановява, че на тълпите туристи и студенти трябва да се казва, че тези хора не са били африканци, здравомислещият човек лесно може да стигне до заключението, че такива учени са слепи, побъркани или и двете!

За нас, съвременните хора, най-завладяващ е начинът, по който са се изобразявали представителите на тази загадъчна цивилизация. Освен на негроидите попадаме и на много артефакти, показващи индивиди с ориенталски или европейски черти. Затова е много интересно да се обърне особено внимание на това как са представени изображенията - какво е облеклото им, какво носят на главите си, каква е формата на очите, носа, ушите и устата им, как държат ръцете си и какво е изражението на лицата им. Всички те са великолепно изкуство, докарано до съвършенство. Израженията и символизмът на предметите, които държат или с които са свързани, като че ли показват висока степен на развитие и обща иконография. Какво означава това? Кои са тези хора? Наистина ли са били изолирани селяни, или странници от далечни земи?

1 книга
Още по темата ( 16 други продукти в същата категория )
  • Регистрация

Регистрирайте профил

Вече имате акаунт?
Влезте вместо това Или Забравена парола